Webinar Martin Nanniga (13-01-2021)

Op 13 januari om 15:00 vind de tweede webinar plaats. Voor de webinar heeft gastspreker Martin Nanninga een presentatie voorbereid.

Martin Nanninga is al ruim 30 jaar actief als salesmanager voor grote industriële projecten. Als zelfstandige verhuurt hij zichzelf aan twee bedrijven nu. Een MKB-bedrijf Rusthoven Verkeerstechniek voor de verkoop van hoogwaardige slagboomkasten en daarnaast leid hij de sales voor een divisie van het beursgenoteerde bedrijf SPIE. SPIE heeft totaal ruim 40.000 fte en bijna 9 miljard omzet. Alleen de divisie die hij mag aansturen heeft ca 200 man personeel en totaal 30 M€ omzet. Beide bedrijven leveren producten aan de infra en tunnelbouw en dat wereldwijd. 
Hij zou graag meer informatie geven over het bepalen van je salesbudget. Hoe worden de targets bepaald? Is dat gebaseerd op je break-even point en hoe maak je inzichtelijk hoe groot de marktpotentie is? Als je een massa product verkoopt is dat een heel ander verhaal als je zo nu en dan een grote installatie verkoopt van enkele miljoenen. De vraag is of je überhaupt ervoor kan zorgen dat de omzet flow evenredig aan je productiecapaciteit is. 
Daarnaast zal hij  delen wat je zoal meemaakt als je wereldwijd bezig bent in de sales. 

Mocht je voor de webinar geen uitnodiging hebben ontvangen en wil je toch graag deelnemen? stuur dan een e-mail naar j.j.van.der.hoek@st.hanze.nl.

Geef een reactie